Kaip aš tapau FB recidyviste

Taip, dabar mano bemaž toks statusas – you have multiple restrictions.

Už ką? Už “neapykantos kalbą“, persekiojimą (bulling), “smurto bei fizinio susidorojimo kurstymą“ ir netgi terorizmą. Labai pavojingas asmuo: tokiam tik duok kalbėti – kaip mat masines žudynes sukels, na, arba bent suterš švarią švelnią meilingą feisbukienos atmosferą savo neprastaburnišku vogravimu. ReikiaKažkąDaryti.

Bet apie viską iš pradžių. Tas viskas prasidėjo praėjusios vasaros pabaigoje. FB įraše apie būsimą protestą prieš tuomet dar tik rengtą “galimybių pasą“, atimsiantį mums galimybes ne tik užeiti į nemaisto prekių parduotuvę, bet ir tęsti studijas, gauti medicinos paslaugas, dirbti, paminėjau žodį “Maidanas“: paprasto eilinio kelių šimtų ar tūkstančių žmonių protesto prieš šį naują gėrį nepakaks – reikia dešimčių, šimtų tūkstančių, Maidano aikštės dydžio mitingo, nes GeriausiaKasMumsGalėjoNutikti teisėta valdžia rutiniškai ignoruoja visas menkesnes spaudimo formas, jau nekalbant apie faktus ir argumentus.

Ir paaiškėjo: ištarti tos aikštės pavadinimą – aikštės, kurioje susirinkusius protestuotojus Lietuva šitaip širdingai oficialiai rėmė – tolygu skatinti ten vėliau įvykusį susidorojimą. Šiaip netolygu, bet tik kai ištaria ketinantys protestuoti prieš GeriausiaKasMumsGalėjoNutikti – visi kiti, patenkintieji “galimybių pasu“ ir jo kūrėjais, gali tarti, šaukti, netgi dainuoti “maiii-daaaa-naSS“ nors ir kiaurą parą.

Antras kartas rudenį. Pasidalinau vienos inteligentiškos būtybės FB įrašo screenshotu, kuriame ji grasinosi pati asmeniškai išstumsianti iš viešojo transporto tuos, kas nedėvės kaukės. Dalinantis pakomentavau: žiū, taip kalba meilės pilnoji, išsilavinusioji, su neapykanta, tamsa ir grubumu kovojanti mūsų visuomenės dalis; o dar įdomiau, kad konkrečiai ši grasintoja fiziniu smurtu yra smulkutė mažytė sena moteriškė. Šis mano komentaras (mano, ne jos sienoje) įvertintas kaip… bulinimas (organizuotas tęstinis asmens persekiojimas ir teroizavimas), dėl jo trims dienoms prarandu FB, o tiesioginį fizinį smurtą žadėjusi “bulinimo auka“ tampa auka, jos įrašas kabo FB platybėse iki šiol.

Trečias kartas – ironiškas mano komentaras apie performansus už Ukrainą prie Rusijos ambasados, kaip, geriausiu atveju, beprasmius (tikrai neturėsiančius jokio norimo poveikio; ypač jei agresorius, kuriam tai skirta, tikrai yra toks grynojo blogio gruvuolis, toks bet kokiems argumentams atsparus pamišęs monstras, toks nežmogus, kokiu jį performansistės vaizduoja), tačiau ne tik – jie dar ir, priešingai oficialioms rengėjų ir dalyvių deklaracijoms, savo realiu turiniu ir forma YRA bjauri ciniška patyčia iš karo kančių (kaip kitaip pavadinti selfinimąsi braidant po imitacinį “ukrainiečių kraują“, taškantis ir krykštaujant? arba stovint priešais tuščią ambasadą “kruvinais“ užpakaliais?). Įsižeidę performansistai (jie juk KažkąPadarė, labai didelį Kažką) apskundžia – FB sankcija nevėluoja: nusikaltau žinote kuo? Neatspėsite! Ne nejautrumu Ukrainai (kurį rodo mano nenoras performansui paploti) ir net ne patyčiomis iš labai gerų, kraujyčiu besitaškančių žmonių, o… neapykanta rusakalbiams!

Ir štai pagaliau pergalingasis ketvirtas, už ankstesnį įrašą – literatūrinį pastišą apie hipotetinius viešojo transporto vandalus ir hipotetinę aktyvistų kovą su jais, įkaitais paiimant visą visuomenę: esi a priori kaltas kėdžių troleibusuose niokojimu, jei garsiai neišpažįsti esąs nekaltas ir neragini kuo žiauriau kėdžių niokotojus nubausti (pvz.,už įpjautą kėdę nukirsti ranką). Moralas: tokia kova su išties bjauriu reiškiniu (viešo turto niokojimu) būtų kur kas baisesnė nei tas reiškinys, todėl ne, aš jai nepritariu. FB moralas man: aš tokiu įrašu skatinu smurtą (ne prieš kėdes, prieš žmones, suprantama) ir todėl mėnesį laiko nebeturiu teisės nieko rašyti.

Kai kadaise sakiau, kad atitinkami metodai “prieš patyčias, smurtą ir neapykantą“ viešoje erdvėje bus panaudoti būtent taip – prieš tokius įrašus kaip mano; ir taps brutaliausios grynosios cenzūros įnagiu bei politinio susidorojimo priemone, o tikrus patyčių ir smurto kurstytojus paliks nebaudžiamus (pilnas FB jų, tai jie mus skundžia “bendruomenės taisyklėms“) – edukacija besipuikuojantis luomas kikeno arba trūkčiojo pečiais: na jau, na jau, tau paranoja! Daugumai jų ir dabar taip tebeatrodo – nes “neapykanta“ jų vartosenoje reiškia jausmą, kurį jiems sukelia viešas parodymas, jog, deja, tai jų galvose pelės susisuko lizdą (ten, kur turėjo būti smegenys).

x

Tapk nariu

Formalus stojimas įvyks partijos steigimo metu.